Health knowledge made personal
Join this community!
› Share page:
Go
Search posts:

detox demystified

Posted Jan 31 2013 5:10am

detoxification

Or the science behind what exactly is happening in your body during a detox plan.

Your body is the perfect machine, it always strives for health. Even when you do your best to stay unhealthy, your body is working in the opposite direction. The term detoxification actually refers to your’s body ability to transfer and eliminate toxins.

A healthy intestine eliminates the toxins every single day via the feces. So, if your colon is in proper condition and the majority of your meals are healthy, you’ll eliminate the food toxins on a daily basis. If, however, your intestine is in bad shape, the toxins will leak through its walls and enter the body. This is where the liver interferes. Read the rest in MindBodyGreen .

You can also see my explanation about how your body detoxifies in bulgarian in this TV show or read about it below.

———————-

Детокс или пречистване на организма чрез хранене или липсата на такова е техника използвана от векове от доктори, лечители и философи сред които Хипократ, Сократ, Плато, Аристотел и много други за лечението на най-различни заболявания и за прочистване на съзнанието.

Затова според някои специалисти днес детокса е липсващото звено в храненето на съвременния човек, а той има нужда от него повече от всякога. Гледай на пречистването като на почивка от вредните храни, така както почиваш от работа, за да презаредиш, да се отпуснеш и да получиш нови перспективи за живота си.

Състоянията, за които пречистването на организма може да има благотворно и превантивно влияние са много и сред тях са настинки, наднормено тегло, астма, атеросклероза, болки в гърба, бронхит, рак, запек, диабет, диария, хранителни алергии и такива причинени от външната среда, епилепсия, умора, главоболие, високо кръвно налягане, инсомния и проблеми със съня, психични заболявания и кожни проблеми.

Какво е детокс и имам ли нужда от него – От къде идват токсините?
Истината е, че идват от всякъде – от химическите замърсявания във въздуха, от тежките метали, от пестицидите, хапчетата, алкохола, активното и пасивното пушене на цигари и разбира се химикалите в храните. Токсините обаче могат да дойдат и от нормалния ти метаболизъм и натрупването на вредни микроогранизми в храносмилателния тракт – тънко и дебело черво, в следствие на неправилно хранене, прекалено голямо количество храна, хранене набързо и остатъци непреработена храна.

Как токсините се отразяват на здравето ти?
Има редица симптоми и състояния, които те предупреждават, че организма ти може да има нужда от детоксикация, това са ~ главоболия,
~ синдрома на постоянната умора,
~ чувствителност към определени храни и химикали, което може да предизвика подуване на стомаха, газове, болки и парене.

Мога ли да намаля риска от токсикиране?
Можеш, разбира се. Просто трябва да отидеш да живееш в някое село, високо в планината, да се храниш само с органично чисти храни и да пиеш вода от изворите в района…

Шегата на страна, но истината е, че за всички нас живеещи в големите градове да се говори за пълна елиминация на токсините е невъзможно, но все пак има неща, които можем да направим, за да намалим вредите. Като за начало минимизирай външните замърсявания ~ проветрявай редовно въздуха на помещението, в което стоиш,
~ носи защитни дрехи и ръкавици, когато боравиш с химикали, например слагай си ръкавици, когато почистваш дома си с битова химия,
~ сменяй и мий редовно филтрите на климатика и пречиствателната система,
~ не се подлагай излишно на цигарен дим,
~ и намали доколкото е възможно разходките по време на час пик.

След това се погрижи да минимизираш токсините в начина си на хранене ~ избягвай храни богати на транс мазнини, консерванти и химикали,
~ яж повече огранични плодове и зеленчуци,
~ пий много вода, редувайки изворна, минерална, трапезна и филтрирана,
~ дъвчи колкото се може по-дълго храната,
~ яж бавно и осъзнато, без да бързаш,
~ никога не се храни, когато си емоционално стресиран или разстроен.

Здравето, храносмилателната ти система и черният дроб
Човешката храносмилателна система всъщност е тръба дълга около 9 метра, която започва с устата и свършва с ануса, и колкото и странно да звучи за някои хора нашето здраве зависи на 90% точно от нея и в частност от състоянието на дебелото и тънките черва.

Стените на червата са покрити с милиарди микроогранизми, които действат като пропускателна бариера за вредните и полезните елементи, които попадат там. Когато червата са в добро здраве, те пропускат само ценните вещества като витамини, минерали и вода и задържат вредните токсини и химикали, изхвърляйки ги по-късно чрез естествения елиминационен процес.

Когато обаче ти се храниш основно с вредни храни, като транс мазнини (олио и маргарин), рафинирани продукти (захар и бяло брашно), пиеш алкохол редовно и прекаляваш с болкоуспокояващите (аспирин и ибупрофен), а здравословните плодове и зеленчуци не присъстват редовно на масата ти, се получава дисбаланс в червата и прираст на вредните бактерии, което води до пукнатини в защитната бариера. Благодарение на тези пукнатини токсините преминават през стените на червата и започват да циркулират и да се наслагват необезпокоявани в тялото ти. В такива случаи се наблюдават и допълнителни проблеми като нередовно ходене до тоалетна и постоянна умора.

Друг фактор, който има сериозно влияние върху баланса на червата са антибиотиците, защото приема им елиминира цялата микрофлора там, това спомага за появата на мухъл, гъбични инфекции и прираст на вредни бактерии, което от своя страна води отново до пукнатини в бариерата.

Как протича детокса:
Спецификата на процеса идва от факта, че тялото ти не може да изхвърля мастно-разтворими молекули, затова целта на детоксикацията е да трансформира натрупалите се в огранизма ти мастно-разтворими субстанции във безвредни водно-разтворими молекули с помощта на антиоксиданти. След като антиоксидантите са си свършили работата, тялото ти вече може лесно да изхвърли токсините чрез урината, дефекацията или чрез самата кожа, за което спомагат сауна, спортуване и дейности свързани с много потене.

Самото пречистване протича в 3 фази в черния дроб (виж снимката горе) Фаза 1 – мастно разтворимите токсини се трансформират в междинни съединения, които могат лесно да се свързват с не-токсичните водно разтворими молекули;
Фаза 2 – благодарение на това свързване токсините се обезвреждат и са готови за елиминация;
Фаза 3 – токсините излизат от организма ни като водно-разтворими молекули през урината, потта или дебелото черво.

Повече за детокса ще научите от бъдещата ми книга, която освен пълна информация по темата ще включва и различните видове детокс и подробен детокс план с рецепти и препоръки. Очаквайте книгата в средата на 2013г. в печатен и електронен вариант на български език.

Ако нямате търпение книгата да излезе и желаете да се възползвате от препоръките ми на тема хранене и здраве, можете да си запишете час за консултация. Повече за самата консултация ще намерите тук .

Photo copyright: CSNN publishing & Metagenics, Inc


Copyright © 2013
All of the photographs, recipes and texts are copyrighted by NatureInsider.com unless other specified.
No part of this site, or any of the content may be used or reproduced without express permission of the copyright holder. All rights reserved Ⓒ

Post a comment
Write a comment:

Related Searches